V zajetí sociálních sítí aneb jak velký dopad mají na naší psychiku

Sociální sítě jsou už dnes pro mnohé nezbytností, která je součástí jejich života. Jejich nesporné výhody jsou většině z nás zjevné. Nabízí řadu příležitostí, propojují kultury napříč zeměmi a utužují vztahy na dálku, které by možná za jiných okolností nebyly možné. Je ale potřeba si uvědomit i druhou stránku merita věci, která není tak přátelská a sluníčková. V mnohých případech totiž mohou v člověku vytvářet i negativní myšlenky a celkově ovlivnit reálný život. Jak zásadní vliv mají skutečně sociální sítě na psychiku člověka?

Miniatury aplikací
 
Kategorie-sociální sítě je poměrně rozsáhlá a mnohdy může být velmi těžké této problematice porozumět. Virtuální svět plný pozlátek má jen pramálo skutečného s reálným a každodenním životem, který prožívá každý z nás. Jenže mnoho lidí si tuto skutečnost neuvědomuje.
 
Kritika sociálních sítí pramení hlavně z vlivu na psychiku daného člověka, která může být méně či více ovlivněna s konfrontací zdánlivě dokonalých životů ostatních lidí. Je ale potřeba si uvědomit, že tato pozlátková dokonalost je jen jakýmsi snem, který majitelé účtů neustále přikrmují dalšími a dalšími fotkami. I když si tuto skutečnost uvědomujeme, přesto nás pocity nespokojenosti mnohdy překvapí. Jak je možné, že někdo může být tak dokonalý? Proč nikdy nebudeme zažívat stejné věci jako on/ona? Všechny tyto myšlenky dokáží do značné míry zamávat s naší sebedůvěrou, která je velmi křehká a zranitelná.

Přenosný počítač
 
Nejsou to ale jen cizí profily, které v nás můžou vzbuzovat méněcennost, podobně naše povědomí reaguje i na vlastní příspěvky, které zveřejňujeme v tom nejlepším zájmu pro nás samotné. Stačí jeden negativní komentář a naše sebedůvěra se může otřást v základech. Stačí, aby byla cílena na naše zranitelná místa. Anonymita dává nám všem do rukou neomezenou moc a sebedůvěru, která může nejenom pomoci, ale i ublížit.