Zkuste zdravé stravování s mungo výhonky

V rámci zdravé výživy jsme si už docela zvykli používat jako součást potravy klíčky. Naklíčit necháváme luštěniny, olejniny, bezlepkové obiloviny, anebo i semínka různých zelenin. Nejenže si tak obohacujeme talíř o další chutě, ale především si přidáváme množství živin, které čerstvé klíčky obsahují. Tento rostlinný zdroj je bohatý na spoustu vitamínů – zejména B2, B3, B6, B9 a také C a E. Klíčky obsahují mnoho minerálních látek jako je vápník a hořčík, draslík, fosfor, zinek, železo i jiné. Ve výhoncích jsou i enzymy, a navíc nám nabízejí značný obsah lehce stravitelných bílkovin a pro organismus nezbytnou vlákninu.

mungo-bean-4994664_960_720

K nejoblíbenějším semenům, která ke klíčení používáme, patří mungo. Klíčky jsou chutné a mají velice příznivý vliv na náš organismus a mohou i zlepšit celkový zdravotní stav. Známé jsou svými detoxikačními a antioxydačními účinky, včetně pročišťování krve, jsou velmi snadno stravitelné, pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu, údajně svými regeneračními schopnostmi účinně působí na poškozené cévy, a posilují imunitní systém. A zmírňují překyselení organismu. Důležité je i to, že nenadýmají. Detoxikační účinky lze zvýšit tak, že se klíčky ponechají na světle, vytvoří se lístečky, v nichž je obsažený chlorofyl, který detox podporuje. Takže se zdá, že bychom měli mungo klíčky do svého jídelníčku zařazovat pravidelně, ne-li denně.

Jak nechat mungo naklíčit a jak je potom konzumovat?

Mungo klíčení není nikterak zdlouhavý proces. Semena zakoupíme ve specializovaných prodejnách, ale dnes už i v některých obchodních řetězcích. Důkladně je propláchneme, přebereme a necháme přes noc nabobtnat – použijeme 3x větší množství vody než semen. Způsobů, jak nechat semena klíčit je několik, nám nejvíce vyhovuje ten v cedníku. Jednak se do něj semen vejde hodně, během klíčení voda pěkně odkapává a na konci procesu se naklíčené mungo v cedníku krásně opláchne.

sprouts-1725589_960_720

Tak tedy semena do cedníku, zvlhčit, cedník do hlubší misky a přikrýt talířkem, neboť ve tmě rostliny rychleji klíčí. Během dne semena několikrát proplachujeme vlažnou vodou. A za takové 3 dny budeme mít výsledek. Klíčí-li semena ve tmě, dočkáme se lahodné nasládlé chuti; když necháme na světle růst lístečky, chuť bude trochu nahořklá.

A konzumace této lahůdky? Na chleba s máslem, do polévek, paštik, pomazánek, salátů, a vůbec jak vás napadne… Tak dobrou chuť a hodně nové energie!