Jsou mobilní telefony skutečně užitečné?

Dnes má každý z nás, včetně malých dětí, vlastní mobilní telefon. Mnozí z nás si již bez něj svůj život nedovednou ani představit.
 
Legrační je, když se zamyslíme nad tím, že ještě před deseti lety se jednalo o žhavou novinku, kterou si mohl dovolit skutečně jen málokdo. Až si říkáme, jak jsme v té době vlastně mohli žít, když jsme je neměli.

používání mobilního telefonu
 
Je samozřejmé, že doba se vyvíjí, a s ní i technologie. To platí i o mobilních telefonech a jiných zařízeních. Vzpomenete si ještě, jaký byl váš první? Jak velký měl displej? A jak byl těžký? S dneškem se to prakticky nedá srovnat, a to neuběhla příliš dlouhá doba.
 
S tím samozřejmě souvisí i pokles ceny. Zatímco dříve si mobil mohli dovolit jen ti nejbohatší, dnes jej může mít skutečně každý, aniž by se musel zadlužit. I SIM karty do telefonu jsou dnes velmi levné, a navíc i s často zajímavými benefity.
 
Tento vývoj však měl i jiné důsledky. Tím prvním je praktické vymizení klasických domácích pevných linek. Ty dnes najdeme jen na úřadech, v kancelářích, či lékařských ordinacích. Jinde je plně nahradily právě mobilní telefony.
 
Samozřejmě se musíme ptát, zda jsou skutečně tak užitečné. Opravdu nám ulehčují život, nebo je to jen zdání a práce propagačního oddělení?
 
Zde záleží na tom, co myslíme ulehčením. Nesporným plusem je fakt, že tak můžeme zavolat, kdykoliv to potřebujeme, bez ohledu na to, kde se právě nacházíme. To je rozhodně výhodné, pokud jsme někde venku a stane se například nehoda. Pak můžeme snadno přivolat pomoc.

focení mobilním telefonem
 
Pokud máme děti, pak i tady se to vyplatí. Zjistíme tak snadno, zda jsou v pořádku, když se v domluvenou dobu nevrátily. Také ony nám mohou zavolat, pokud budou mít nějaký problém. To samé platí pro starší či nemocné příbuzné. Je tedy jasné, že výhody značně převažují na případnými negativy. Zdá se tedy, že jejich vývoj byl krokem správným směrem.